Nu de boeken terug zijn in de veilige kluis van Schut Papier toch nog even wat ruchtbaarheid aan de bijzondere objecten die ik in mijn atelier samen met Thekla Ahrens mocht restaureren.

De receptenboeken uit een periode van 1910-1960 bevatten een schat aan informatie. Met zorgvuldigheid zijn in deze boeken de recepten met de papiermonsters bijeengebracht. Menig papieronderzoeker moet hier toch van smullen!

 

Met de hand is geschreven hoe het papier gemaakt is - de ingrediënten in soort en hoeveelheid- vezels, pigmenten, hulpstoffen, vulstoffen en andere toevoegingen soms in emmer hoeveelheden uitgedrukt. Verder wordt er nauwkeurig de be- en afwerking beschreven: de vilten die gebruikt worden op de machine, de nalijming, de witting, de mate van satineren, enzovoort. Zo in het oog springende opmerkingen als ‘op zolder geslapt’, ‘witte geen blauw is wit’ en de met rood geschreven aantekeningen geven je nog meer een idee hoe de fabricage van de Schut-papiersoorten in zijn werk ging.

De monsters zijn direct naast de recepten gemonteerd, met een vierkant van ongeveer 10 bij 10 centimeter aan een zijde geplakt zodat je ze goed kan bevoelen.

Voor de binder van de boeken was het vast een opgave niet te weten hoe dik en gevuld het boek uiteindelijk ging worden. Met hun hoge stugge ruggen en aflopend naar een paar centimeter boekblok in de fronten en al die kimmetjes voor de in te plakken monsters is het toch een goed huis gebleken voor de informatie. Met één boek uitgezonderd zijn ze goed te openen.

Door de wijze van binden, het grote formaat en het hoge gewicht zijn de boeken in de loop van de tijd wel beschadigd en gedeformeerd geraakt. De vervorming van de boekruggen in vreemde s-vormen, veel omgekrulde en ingescheurde pagina’s en beschadigingen van de band tot gevolg. Dit is nu opgelost met een (weliswaar terughoudende) restauratie aan de boeken.

En nog belangrijker, de berging, hierin is ook flink geïnvesteerd. Ieder boek ligt nu in een beschermende op maat gemaakte Pyxis doos in een schoongemaakte kluis. Voor de presentatie zijn er speciale kussens met polystereenbolletjes aangeschaft. Hierdoor kunnen de boeken ook geopend ‘heel ontspannen’ geëxposeerd worden.

Een zeer geslaagde operatie al met al!