Het atelier is verrijkt met een bijzonder kunstwerk!

onlangs is het manshoge beeld 'Venus' van kunstenaar Jose den Hartog geplaatst in het atelier van snipper

Jose den Hartog over het beeld Venus

Het beeld is gemaakt tijdens mijn werkperiode aan het EKWC in 2005/2006 , ik heb daar toen een serie beelden gemaakt op basis van Spaanse en Portugese ex-votos , dit (aan bijgeloof grenzende ?)  ritueel vraagt om een wassen object met brandende kaars bij betreffende heilige in de kerk te plaatsen om een speciaal probleem op te lossen , bv je hebt pijn in je arm, dan koop je een wassen arm - met kaars anders werkt het niet ! Ik begon deze exvotos te verzamelen en ontdekte dat er naast allerhande lichaamsdelen ook dieren, huizen, auto’s , boten etc waren Plus levensgrote mannen en vrouwen , voor als je op zoek bent naar een partner misschien ...? 

De beelden kunnen ook achteraf als een soort dankzegging na verhoord gebed geofferd worden, begreep ik.

Ik zag de wassen vormen in de kerken en vroeg mij af welke verhalen erachter zouden schuilgaan Zo kwam ik op het idee om deze vormen te gaan beschilderen met tekeningen, om te zien of dit tot een completer beeld zou leiden, of een verhaal. 

Hoe zou het beeld op de tekening reageren en hoe zou de tekening vorm krijgen door de ondergrond ... Deze Venus rijst op uit de zee, geen erotische naakte maagd maar een vrouw met een echte neus in een sexloze jurk die geen enkele behoefte voelt zich conformistisch op te stellen, haar natte haar laat ze druipend hangen en de vissen spoelen van haar af. 

Ik heb van de wassen ex-votos gipsen mallen gemaakt en van deze vrouw drie beelden in keramiek gemaakt met behulp van deze mal, de andere twee beelden zijn beschilderd met respectievelijk waterpatronen & zeewier en de Melkweg 

Het beeld is na de biscuitstook met de hand beschilderd. Aan deze heb ik 8 volle dagen getekend met Delfts-blauwe onderglazuur. Daarna is het geglazuurd en opnieuw gestookt.