Een bijzondere opdracht voor de Hoge raad van Adel: het inbinden van een adelsdiploma en deze voorzien van een speciale doos

Door: Marchelma van Breugel

Gepost op: 4 oktober 2022, 01:06

Frans van Lauta van Aysma ontving op 26 september zijn adelsdiploma en heeft de titel jonkheer gekregen.

Bij deze bijzondere gelegenheid hoort toch iets chiques.


Frans van Lauta van Aysma ontving afgelopen maandag zijn adelsdiploma en heeft de titel jonkheer gekregen.

De Hoge Raad van Adel nodigde mij uit om het adelsdiploma in te binden en van een speciale overslagdoos te voorzien. De opdracht lag niet direct voor de hand voor een papierrestaurator, maar met een voorbeeld van eerdere diploma’s onder de arm besloot ik deze uitdaging aan te gaan.

Toen ik de pagina’s aangeleverd kreeg, werd ik me helemaal bewust van de bijzonderheid van deze opdracht. Trudie Demoed heeft de tekst prachtig gekalligrafeerd op het perkament en wapentekenaar Piet Bultsma heeft het diploma van een groot kleurrijk familiewapen voorzien. Kom daar maar eens aan.

Ik heb de pagina’s ingebonden in een cahier met gouddraad en lint en met een helder blauwe suedelook bekleding afgewerkt. Het cahier is verbonden aan het waszegel met een lint dat eindigt in goudgalon kwastjes. De overslagdoos is opgebouwd uit zuurvrij karton en bekleed met een zandkleurig linnen. Met uitsparingen voor het cahier, het waszegel en de kwastjes.

Al met al is het een heel chique geheel geworden!