Elvis was in the house- conservering van een zeldzame groot formaat Elvis filmposter ' Love me tender" 1957.

Door: Marchelma van Breugel

Gepost op: 7 augustus 2023, 02:48

Als kind was ik een groot fan van Elvis Presley. Des te leuker als er dan een groot formaat filmposter ter restauratie in je atelier op tafel ligt.!

Met dank aan Emiel Meier ! die dit prachtige filmpje maakte van de conservering van de poster.

Met dank aan Emiel Maier die dit prachtige filmpje maakte van de conservering van de poster. Ik heb iedere stap gedocumenteerd in tekst en beeld en naar Emiel gestuurd. Mijn eigen tekst heb ik hieronder toegevoegd.. En hij heeft dit in " Jip en Janneketaal" zoals hij zegt, omgezet voor de leden van zijn Elvis You-tube kanaal.  Even geduld.. het deel over de conservering is pas op het einde.. 


1

De voorbereiding

Elvis opnieuw in de spotlight! Maar liefst 3 tafels zijn nodig om deze affiche gestrekt neer te leggen voor behandeling. 

De naden tussen de tafels zijn zorgvuldig afgedekt met een groot formaat karton en belegt met TST.

TST Vlies, ook wel firet-papier genoemd, is gemaakt van een polyester vezel en wordt o.a. gebruikt als tussenlegvel bij de archivering van tekeningen, schilderijen en als 'drager' van het object bij aanvezelen.

 

De behandeling 

Droogreinigen met roetspons en gum. 

De achterzijde was erg vuil. Dit keer weinig los opliggend vuil- het papier is glad afgewerkt en neemt weinig op-, maar veel inktsmet. Dit kan in het verleden tijdens het rollen zijn gebeurd terwijl de affiche vers gedrukt maar nog niet helemaal droog was. Of een overzetting van een andere of volgende affiche die erop gelegen heeft. Een woord (zie foto 1012532) staat licht afgedrukt op het papier, een bron van historische informatie of niet. 

 

De roetspons haalde weinig inkt weg. Het gum, uiteraard een langdurige klus op dit formaat, kon dit wel. Het ‘schuurmiddel’ -klinkt ernstig maar is het niet- maakt de inkt los en het rubber neemt het op. Nu is het papier gereed, het vuil is weg en kan nu niet meer indringen in het papier bij verdere behandeling.

 

Met name aan de boven- en onderzijde zitten een aantal grote en meerdere kleinere scheuren. Deze zijn al eerder gerepareerd met een zelfklevende witte tape en een kraft gomtape.

De backing van de witte tape liet zich gemakkelijk verwijderen maar liet een plakkende laag achter. Deze heb ik verwijderd met wasbenzine. De gomtape heb ik verwijderd door op de tape een hoopje verdikte lijm te leggen die langzaam vocht afgeeft en geen kringen geeft. Dit weekt de klevende lijm op en laat zich dan mechanisch goed verwijderen.

 

De marge om de afbeelding is erg verfomfaaid. Bovendien is het papier, dat uit veel dunnen laagjes het totaal vormt, droog en gesplitst. Om het papier weer te voeden en compact te maken aan de randen heb ik tussen de openstaande laagjes in een lijming aangebracht en deze met druk met een teflon spatel weer samengeperst. Ik heb hiervoor een MC lijm gebruikt. Om de sterke kreukvorming te reduceren heb ik de marges stukje voor stukje vochtig gemaakt met een kwastje en met een warmtespatel aangedrukt. Hiertussen is een tissue geplaatst om glansvorming tijdens het ‘strijken’ te voorkomen. Om een nog beter resultaat te krijgen heb ik de kreuken nog nabewerkt met een lichte bevochting en een teflon spatel. Deze spatel geeft geen glansvorming waardoor je direct op het oppervlak in verschillende richtingen kunt werken. Deze behandeling heb ik toegepast op zowel de voor- als de achterzijde. Het resultaat is een veel rustiger oppervlak in de marges. Hierdoor wordt je niet langer meer afgeleid van het beeld door de rafelige marges. De kreuken aan de voorzijde in de afbeelding heb ik gelaten voor wat ze zijn. Aangezien er in deze affiche een speciale inkt is gebruikt is een glans bij het bewerken van de kreuken niet wenselijk.

 

De scheuren zijn allereerst daar waar het een grote scheurrand had met een mc lijm gelijmd.

Aan de achterzijde zijn deze en de overige scheuren met een passende kleur Japans gerepareerd. De randen van de stroken zijn niet gesneden maar gescheurd, de uitstekende vezels vormen zo een mooie brug en lopen over naar een 0 dikte zodat er geen opstaande randen zijn en met een maximale versterkende lijming. De ontbrekende hoek heb ik ingestukt met 2 laagjes Japans papier op kleur, deze hoek was erg gehavend en verdere inscheuring bij het hanteren wordt hierdoor voorkomen.

 

Om de randen extra te versterken heb ik stroken dun Japans papier aan de achterzijde aangebracht met een mc lijming.

 

Daarna is het papier gevlakt door de affiche aan de achterzijde licht in te vochten en tussen tst onder bezwaar te laten rusten. De golving van de affiche is hierdoor gereduceerd. Te vochtig maken was niet mogelijk, het papier zou daardoor plaatselijk kunnen splitsen met name bij de kreuken.

 

Om het werk gestrekt te houden heb ik strookjes sterk Japans papier aan de zijranden geplaatst (om de 20 cm ongeveer). Met deze stroken heb ik het werk gemonteerd aan een zuurvrij karton. De stroken zijn naar achteren geslagen en met een rand geplakt op de achterzijde van het karton. Het karton is belangrijk bij de inlijsting in een groot formaat wissellijst, het wordt hierdoor op zijn plaats gehouden en zakt niet onderuit in de lijst. Het gebufferde karton heeft invloed om te beschermen tegen invloeden van buiten zoals vocht en verzuring.