De inschrijving voor de Cross-over-Clinic is gestart! De 3de Clinic op za 19 juni in Gouda.

Krugerlaan 20a, Gouda, Nederland

19 juni 2021, 10:00 - 17:00

Met papierkennis en experimenten een verdiepingsslag maken in je werk.

OVER EN WEER UITDAGEN

De CROSS–OVER–CLINIC is voor kunstenaars bij wie papier een belangrijke rol speelt in het werk. Met de CROSS–OVER–CLINIC willen we kennis en ervaringen delen. We koppelen jouw werkwijze als kunstenaar aan de papierexpertise van Marchelma van Breugel en de ontwerp expertise van Sanne Dijkstra die ook haar skills inzet als vrij tekenaar en coach.

DOOR

snipper : Marchelma van Breugel is papierkundige en papierrestaurator. 

Expertise : papiereigenschappen, restauratie en clinics. 

studio sanne dijkstra : Sanne Dijkstra maakt inkttekeningen, ontwerpt boeken en coacht op het gebied van o.a. portfolio en veranderprocessen.

Expertise : vrij tekenwerk, ontwerpen en coaching

VOOR

Kunstenaar(s) met expertise : specifieke teken-/ schildertechniek(en), fotografie of expertise in eigen bewerkingsmethode van papier zoals vouwen, lijmen, branden etc.

PASSIE VOOR PAPIER

Bewust of onbewust kies je voor papier omdat het klopt met wat je maakt. En omdat je een ‘feeling’ hebt ontwikkeld met het materiaal. Jouw favoriete papiersoort en teken-, schilder- of bewerkingsmethode neem je mee en leg je onder de loep. Je komt van alles te weten over papier wat je niet altijd zo direct kunt waarnemen. Welke eigenschappen heeft jouw materiaal? Wat maakt de papierkeuze uit voor het eindresultaat? Welke papiersoorten kun je nog meer gebruiken? Wat gebeurt er als je experimenteert met jouw techniek? Met welke vondsten kun je spelen? Hoe kan je toeval toelaten in je werk? Door gerichte testen uit te voeren word je uitgedaagd om de juiste synergie te vinden tussen jouw creatieve ingreep en de drager.

HET PROGRAMMA

Deel 1 ONDERZOEK & KENNIS : we brengen jouw specifieke teken-, schildertechniek of papierbewerking samen met de papierkennis van Marchelma van Breugel. Ze laat je kennis maken met wel 30 eigenschappen van papier. Door de verschillende papiereigenschappen als uitgangspunt te nemen voor je experimenten kun je jouw werkwijze met papier optimaliseren en verder uitdiepen.

Deel 2 TOEPASSEN : gaat over het toepassen van je geslaagde experimenten met papier en jouw gekozen techniek. Kun je het toeval toelaten en deze methode uitdagen? Je verwerkt deze ervaring in éen werk of in een kleine serie op papier.

Deel 3 REGISTEREN : de stappen die je maakt in de clinic vat je samen in een kleine foto- (en/of video)reportage. Dit vormt het logboek van de dag en kan, in overleg, gebruikt worden om ervaringen naderhand online te delen.

Met papierkennis en experimenten

een verdiepingsslag maken in je werk!

WAAR EN HOE

Kunstenaars zijn welkom voor een CROSS–OVER–CLINIC in een groep met maximaal 4 deelnemers. De PapierClinic vindt plaats in het ruime papierlab van snipper, het voormalige scheikundelokaal van een oude school in Gouda. Een plek met een werksfeer die uitnodigt om met plezier en nieuwsgierigheid aan de slag te gaan!

DAGINDELING CLINIC:

10:00-12:30 uur

Deel 1 ONDERZOEK & KENNIS

begeleid door Marchelma + Sanne: Introducties en zelf experimenten doen • papierkennis en -ervaringen 

 • resultaten van het materiaalonderzoek 12:30-13:15 

LUNCH 13:15-14:00 

Vervolg Deel 1 14:00-17:00 

Deel 2 en 3 TOEPASSEN & REGISTREREN begeleid door Sanne + Marchelma: • uitvergroting van een experiment waaraan je hebt gewerkt • een mini-reportage van de CROSS-OVER CLINIC (vanaf start van de dag)

DATUM  19 juni

TIJD 10.00 – 17.00 

KOSTEN 195 euro inclusief koffie, thee en lunch

Wij verheugen ons op de CROSS-OVER-CLINICS!

We delen graag onze ervaringen waarmee je het scala aan mogelijkheden met papier verbreedt.