Uitgesteld vanwege corona naar 3 oktober! Op 4 april 2020 weer een PapierClinic in het Papierlab bij Marieke de Hoop in Rotterdam.

Schiemond 20, 3024 EE Rotterdam, Nederland

4 april 2020, 13:00 - 17:00

Ben je nieuwsgierig naar de verborgen eigenschappen van papier, doe dan zeker mee met de PapierClinic! Een topcombinatie van snipper in samenwerking met PapierLab Rotterdam.

PapierLab en Snipper

Zaterdag 4 april 2020
Tijd: 13.00 - 17.00 uur

Docent: Marchelma van Breugel

Inschrijven via deze link

Kosten: € 90,-

PapierLab Rotterdam

Schiemond 20-22 3024 EE Rotterdam

Papierweetje

 

In PapierLab Rotterdam werken we met veel verschillende materialen. Ook oud papier wordt weer verwerkt tot nieuw en tijdens het proces lopen we soms aan tegen een probleem: Het papier valt in natte toestand uiteen tot een soort snot. We vragen Marchelma van Breugel van snipper restauratie | papier | clinics om iets over natsterkte te vertellen.

Een natsterktemiddel - ook wel natvastmiddel genoemd - is een hulpstof die aan papier wordt toegevoegd om het onder vochtige omstandigheden beter zijn sterkte te laten behouden. Zonder natvastmiddel is de sterkte van papier in natte toestand slechts 3 tot 10% van de sterkte dan wanneer het papier droog is. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij een papieren zakdoek, want na het snuiten mag het papier niet scheuren! Bij toiletpapier is het juist de bedoeling dat dit snel uiteenvalt, anders verstopt de boel snel bij het doorspoelen van het toilet. Je kunt je dus voorstellen dat er in sommige papieren zoals bijvoorbeeld koffiefilters, veel natsterktemiddel zit. Maar ook in de papieren groentezakken zit het. In vloeipapier daarentegen, zit helemaal niets. Maar ook niet in ons printerpapier. Papier heeft zelf al de eigenschap om niet meteen uit elkaar te vallen wanneer het nat is. Dat merk wanneer je ‘goede sterke’ vezels gebruikt om papier mee te maken. De handpapierschepper heeft een grotere keuze aan vezels om papier van te maken in vergelijking tot het industrieel gemaakte papier dat voor 98% uit houtvezels bestaat.

Papier van katoenvezels, vlas of vezelhennep heeft van zichzelf al de eigenschap om niet direct uit elkaar te vallen wanneer het nat wordt. In het PapierLab hebben we in de werkplaats van deze vezels wat dikkere platen die we absoluut niet meer uit elkaar kunnen krijgen. Er is geen pulp meer van te maken, want de vezels zitten zo vast aan elkaar, dat het een nieuwe materie geworden is. Marchelma heeft nog een test om thuis te doen: Waarom raakt een wc wel verstopt door tissues en niet door wc-papier? Doe een test: Leg het testpapier in het water en laat even inwerken. Probeer het vel ongeschonden uit het water te halen. Test de diverse testpapieren, de tissues en het wc-papier.

PapierClinic van snipper  4 april 2020

Ben je door het bovenstaande verhaal enthousiast geworden over de verborgen eigenschappen van papier, doe dan zeker mee met de PapierClinicvan Marchelma van Breugel van snipper restauratie | papier | clinics in samenwerking met PapierLab Rotterdam.

In het PapierLab passen we de missie toe op de PapierClinic. Waarom kun je bepaalde papieren wel verpulpen en daarvan opnieuw papier maken? Welke papiersoorten kunnen niet verpulpt worden, dus niet hergebruikt en waarom niet? Tijdens de PapierClinic zal de papiermaker de papieren verpulpen (of niet) en Marchelma legt uit waarom het wel of niet kan. Zo komen er veel verschillende eigenschappen om de hoek kijken. Een topcombinatie van PapierLab en PapierClinic.