De restauratie van naoorlogse boeken: ' het achterhuis' van Anne Frank

Restauratie van een eerste, tweede en derde druk. Iedere ingreep, hoe klein deze ook is, vraagt om de juiste materialen en techniek. Heel subtiel, zo’n restauratie.

Allang gespot natuurlijk, er is momenteel een prachtige serie op tv te zien ‘Dichter bij Anne Frank door Hila Noorzai. Het toeval wil dat ik net de eerste, tweede en derde druk van het dagboek van Anne Frank heb gerestaureerd.

Als ik dan net zoiets door mijn handen hebt laat gaan is zo’n serie natuurlijk des te aansprekender!

De boekjes komen uit de collectie van Winter Rare Books, een klant waar voor ik al veel bijzondere uitgaven van de Harry Potter boeken onder handen heb gehad.

Weinig schade, maar gezien de net-naoorlogse kwaliteit van het papier, vraagt iedere ingreep, hoe klein deze ook is, om de juiste materialen en techniek. Heel subtiel, zo’n restauratie.

Jan Maliepaard, de eigenaar, heeft de 3 boekjes in een in de tijd passend houten vitrinekastje geplaatst. Hij heeft hiervoor een speciale inlay laten maken. 

De originele papieren omslagen zaten helaas niet meer om de boekjes. Jan Maliepaard heeft naar voorbeeld nieuwe omslagen laten drukken om een idee te geven hoe het eruit heeft gezien. De inhoud, de tekst in de binnenflap, blijft hierdoor ook bij het boek bewaard.